Het aangekochte paard vertoont een gebrek. Voor wiens risico komt dit?

vrijdag 27 oktober

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van het antwoord op een andere vraag: wanneer is er bij het paard gebreken ontstaan?

Ontstaan gebrek

Is dit voor de koop geweest, dan is het voor risico van de verkoper. Is het gebrek na de koop ontstaan dat komt dit voor risico van de koper. Dit klinkt logisch, maar in de praktijk levert dit veel vragen en discussie op. Wat te doen met een gebrek, waarvan niet geheel duidelijk is wanneer het is ontstaan? Of een gebrek wat niet zichtbaar was voor partijen, waardoor verkoper meent dat het gebrek niet bestond toen het paard nog in zijn eigendom was?

Vaak zal onderzoek door een dierenarts uitkomst moeten bieden. Bij het diagnosticeren door middel van klinisch en/of röntgenologisch onderzoek naar het gebrek kan bepaald worden wat de antedatering is van het desbetreffende gebrek. Antedatering betekent in dit geval: tot welk tijdstip is het gebrek te herleiden? Voor stalgebreken is de antedateringsperiode (zeer) kort. Ontstekingen daarentegen kunnen een veel langere periode al aanwezig zijn geweest bij een paard. Een deugdelijk dierenartsonderzoek is daarmee essentieel voor de vraag voor wiens risico het gebrek dient te komen.

 

Paard & Fiscus 2017

Benieuwd naar andere vragen uit het boekje Paard & Fiscus 2017? De 50 meest gestelde vragen over btw,  huur, (vracht)auto, paard gebreken, personeel en meer zijn gebundeld in de nieuwe editie. Hieronder kunt u de nieuwe editie van Paard & Fiscus aanvragen. Voor verzend- en drukkosten vragen wij een kleine bijdrage van € 7,50.

Vraag hier Paard & Fiscus 2017 aan!