Ben ik als paardenhouder altijd ondernemer voor de inkomstenbelasting?

vrijdag 6 oktober

Hobbymatige paardenhouder of ondernemer?

Niet iedereen die paardenhouder is, wordt voor de inkomstenbelasting als ondernemer gezien. Of de activiteit fiscaal een hobby, een belaste werkzaamheid of een onderneming is, hangt naast deelname aan het economisch verkeer, vooral af van de vraag of u er een winstdoelstelling mee heeft. Ook of het redelijkerwijs te verwachten is dat er daadwerkelijk een positieve opbrengst zal worden behaald. Of dit in een concrete individuele situatie het geval is, hangt sterk af van de feitelijke activiteiten. De jurisprudentie van de afgelopen jaren kent zowel voorbeelden van situaties waarin er geen ondernemingsactiviteit aanwezig werd geacht als van situaties waarin dat wel het geval was. Ook de aanwezigheid van een landbouwbedrijf betekent niet automatisch dat een paard ook ondernemingsvermogen is.

Als er geen sprake is van een onderneming, kan het wel zo zijn dat er sprake is van een belaste opbrengst. Uit de rechtspraak is een voorbeeld bekend van iemand die een jong, niet-zadelmak paard kocht en dit paard na vijf jaar training met een winst van ruim € 50.000,- verkocht. Die winst werd als een resultaat uit een werkzaamheid belast. In hoger beroep oordeelde het gerechtshof hierover dat het behaalde voordeel zijn verklaring vindt in de trainingsarbeid. Het voordeel was ook niet louter speculatief. Hoewel het paard privé gekocht was, had deze koper samen met haar echtgenoot op het gebied van dressuurpaarden een meer dan gemiddelde deskundigheid en heeft zij bij de aankoop van het paard volgens de rechters ontegenzeggelijk gebruik gemaakt van haar jarenlange ervaring en deskundigheid op het gebied van dressuurpaarden. Daaraan doet volgens deze uitspraak niet af dat niet ieder paard een topper wordt.

Paard & Fiscus 2017

Benieuwd naar andere vragen uit het boekje Paard & Fiscus 2017? De 50 meest gestelde vragen over btw,  huur, (vracht)auto, personeel en meer zijn gebundeld in de nieuwe editie. Hieronder kunt u de nieuwe editie van Paard & Fiscus aanvragen. Voor verzend- en drukkosten vragen wij een kleine bijdrage van € 7,50.

Vraag hier Paard & Fiscus 2017 aan!